
تشخیص نیوز: نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز پارلمان سؤال ملی مهرداد بذرپاش نماینده تهران از علی طیبنیا وزیر امور اقتصادی و دارایی را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
به گزارش تاپ خبر۲۴ به نقل از شادا ، مهرداد بذرپاش نماینده مجلس در این سؤال از وزیر اقتصاد پرسید: ۱- علت عدم اجرای مصوبه گشایش LC با پرداخت ۳۰ درصددولت توسط بانکها چیست؟ ۲- آخرین وضعیت درآمدهای مالیاتی در سال ۱۳۹۲ به چه میزان است؟
در جلسه امروز خانه ملت، مهرداد بذرپاش نماینده مردم تهران در مجلس، در طرح سؤال خود از وزیر اقتصاد و امور دارایی، با بیان اینکه «امروز میزان رشد معوقات بانکی به بالای ۹۲هزار میلیارد تومان رسیده است»، گفت: در چنین وضعیتی برای رقم ۵هزار میلیارد مربوط به وام ازدواج جوانان میگویند سپرده نداریم.
وی یادآور شد: آقای آصفری پیشتر سؤالی درباره وام ازدواج جوانان مطرح کرد؛ اما اتفاقی درباره آن نیفتاد. همه دوستان و همکاران هم پیرامون این موضوع سؤالاتی کردند و فرصت دادند تا مشکل حل شود. اما من سؤالم این است که تا امروز چه اتفاقی برای رفع مشکل افتاده است.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، همچنین از وزیر اقتصاد خواست به محلههای مختلف شهرها سربزند تا از واقعیت موجود در جامعه آگاه شود.
بذرپاش با بیان اینکه «قرار بود درآمد مالیاتی از کسانی که مالیات نمیدهند، اخذ شود»، تصریح کرد: طبق وعدههای داده شده قرار بود درآمدهای مالیاتی جایگزین نفت شود که این اقدام مثبتی است اما قرار بر این بود تا از همه کسانی که مالیات نمیدهند مالیات اخذ شود اما متأسفانه امروز اتفاق دیگری افتاده است.
وی با بیان اینکه «اغلب نمایندگان مجلس امروز به دلیل اقدامات غلط در حوزه مالیات با مردم حوزههای انتخابیه خود درگیرند»، تصریح کرد: بنده چند روز پیش در یک خیاطی طی گفتوگو با صاحب مغازه متوجه شدم که آن مغازه افزایش ۶۰۰ درصدی مالیات داشته است، آن مغازهدار از من میپرسید آقای بذرپاش مگر ما چقدر افزایش درآمد داشتهایم که به این میزان مالیات افزایش پیدا کرده است؟
وی با تأکید بر اینکه «در زمان رأی اعتماد به کابینه به وزیر اقتصاد رأی دادهام»، تصریح کرد: بنده منتقد دولتم و همه موضع سیاسیام را میدانند؛ اما آقای طیبنیا من به شما رأی دادم اما عملکرد شما به گونهای است که گویا هنوز تصور میکنید در دانشگاه هستید.
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: بیش از ۲ سال از عمر دولت میگذرد و انتقاداتی در این زمینه مطرح است؛ اما برخی نمایندگان با رودربایستی از سؤال خود منصرف میشوند. اگر سال ابتدایی فعالیت دولت بود ما میگفتیم دولت تازهکار است اما امروز دیگر عمری از دولت گذشته است.
بذرپاش از وزیر اقتصاد خواست به مغازهها و صنوف مختلف در شهرهای گوناگون برود و از نزدیک با مشکلات مردم آشنا شود و در همین زمینه خاطرنشان کرد: در عالم واقع به مردم فشار آمده و آنها متحمل هزینه شدهاند. آن وقت در چنین شرایطی معاون رئیسجمهوری که قرار است در دوره بعدی نامزد شود آمار میدهد.
بذرپاش اضافه کرد: این آمارها همانهایی است که درباره واردات نیز گفته میشد که پس از اعلام توسط رئیس گمرک غلط اعلام شد البته تصور میکنم رئیس کمرگ نمیدانست آمار را معاون اول رئیسجمهوری داده است وگرنه آمارها را زیر سؤال نمیبرد.
وی با بیان اینکه «گویا امروز دولتمردان با ارائه آمار لذت میبرند، اظهار کرد: امروز یکباره نقدینگی افزایش مییابد، قدیم میگفتید نقدینگی را به مسکن مهر بردند که اشتباه بود یا یارانه دادند که آن هم اشتباه است حال سؤال اینجاست که شما در این زمینه چه کردید؟
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در همین زمینه خاطرنشان کرد: آمارهایی به رئیسجمهوری میدهند مبنی بر اینکه تورم کاهش یافته است اما مگر با آمار میتوان زندگی مردم را چرخاند؟ بهتر است یک روز مقامات از ولنجک خارج شوند و به اسلامشهر بروند و در آنجا از مردم سؤال کنند که اوضاع زندگیشان چگونه است؟
وی با اشاره به اینکه «خرج دولت امروز ۷۰درصد رشد کرده است»، این سؤال را پرسید که مگر این سیاستها انقباضی است که شاهد افزایش هزینه دولت هستیم؟
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در سال ابتدایی دولت میگفتیم سال نخست است و نباید عجله کنیم اظهار کرد: امروز دیگر سال ابتدایی دولت نیست و بیش از دو سال از عمر دولت میگذرد اما اکنون طبق آمار رسمی قاچاق کالا ۲۴ میلیارد دلار شده، حال شما ببینید این رقم به چه میزان به اقتصاد کشور لطمه زده است، ببینید امروز این موضوع به چه میزان به مردم فشار آورده است.
پاسخهای وزیر اقتصاد
وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص گشایش السی ۳۰ درصدی توسط بانکها گفت: براساس گزارشها بانکهای کشور مصوبه هیات وزیران درخصوص گشایش السی ۳۰ درصدی را اجرایی کردند، اما به دلیل شرایط تحریمی کارگزاران و بانکهای خارجی عموماً اعتبارات اسنادی بانکهای ایرانی را نمیپذیرفتند.
علی طیبنیا در نشست علنی امروز (یکشنبه ۱۸ مرداد) مجلس شورای اسلامی با تسلیت به مناسبت شهادت امام صادق (ع) و گرامیداشت روز خبرنگار در پاسخ به سوال مهرداد بذرپاش گفت: گشایش اعتبارات اسنادی توسط سیستم بانکی در شهریور سال ۹۲ از سوی هیات وزیران به تصویب رسید تا مشکلات بنگاهها و واردکنندگان در زمینه گشایش اعتبارات اسنادی حل شود و واردات بتواند با سهولت بیشتری انجام شود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در ادامه افزود : قبل از اعمال تحریمهای دشمنان، گشایش اعتبارات اسنادی با پرداخت کمتر از ۳۰ درصد وجوه ریالی واردات امکانپذیر بود، اما پس از اعمال تحریمها محدودیتهایی بهوجود آمد و در مواردی که بانکها از طریق گشایش السی عمل میکردند، میزان پیشپرداخت به ۱۳۰ درصد میزان واردات افزایش یافت و این موضوع همزمان با افزایش سه برابری نرخ ارز بود و بنگاهها را با مشکل نقدینگی روبرو کرد.
طیبنیا تصریح کرد : مصوبهای از سوی وزارت اقتصاد به هیات وزیران ارائه شد که براساس آن بانکها بتوانند با دریافت ۳۰ درصد از وجه واردات، شرایط واردات را تسهیل کنند و در این رابطه وزارت اقتصاد از بانکهای کشور درخواست کرد که مصوبات هیات وزیران را اجرایی کند که گزارشها حاکی از آن است که بانکها بخشنامه مصوبه دولت را رعایت کردند، منتهی به دلیل شرایط تحریم، کارگزاران و بانکهای خارجی عموماً اعتبارات اسنادی بانکهای ایرانی را نمیپذیرفتند.
وی ادامه داد: عمدتاً واردات توسط حوالجات ارزی انجام میشد و با توجه به اینکه ماهیت حواله ارزی این است که صددرصد وجه ریالی در همان زمان پرداخت شود، امیدوارم که با رفع تحریمهای ظالمانه ،واردات بتواند با همان شیوه اصولی یعنی از طریق گشایش السی صورت گیرد.
طیبنیا درخصوص سوال دوم که در رابطه با درآمدهای مالیاتی دولت است، گفت: باید پذیرفت که اقتصاد کشور به بیماری وابستگی به درآمدهای نفتی دچار است و این عامل آسیبپذیری اقتصاد کشور بوده که زمینه را برای تحویل تحریمها فراهم کرده بود.
این عضو کابینه دولت یازدهم تصریح کرد: وابستگی به درآمدهای نفتی از دو حوزه نمایان میشود، اولی وابستگی بودجه دولت و دومی مربوط به سهم بالای درآمدهای ناشی از صادرات نفت در درآمدهای ارزی است،بنابراین شایسته نیست نفت را که یک ثروت خدادادی است به فروش برسانیم و آن را صرف هزینههای جاری کشور کنیم. باید اعتبارات هزینهای از طریق درآمدهای مالیاتی تامین شود.
طیبنیا گفت: درآمد فروش ثروتهای طبیعی باید صرف سرمایهگذاری در بخشهای مولد و خصوصی شود، به همین دلیل در وزارت اقتصاد پروژه بزرگ طرح جامع مالیاتی کشور اجرایی شد که هدف آن کسب درآمد کافی برای صرف هزینههای جاری است که کمترین آسیب و زیان را برای بخش تولید داشته و نهایتاً عدالت در امر شناسایی مؤدیان تامین شود.
وی افزود: برخی آثار و نتایج اجرای طرح بزرگ جامع مالیاتی در سال ۹۳ ظاهر شد و مجموع درآمدهای مالیاتی در این سال ۷۱ هزار میلیارد تومان بود که نسبت به بودجه مصوب ۱۰۱ درصد محقق شد و نسبت به سال ۹۲ حدود ۴۳٫۶ درصد افزایش داشت ودرآمدهای گمرکی ۱۳ هزار و ۳۴۲ میلیارد تومان شد که بیانگر افزایش ۶۶ درصدی است و ۱۲۲ درصد تحقق یافته است.
طیبنیا با بیان اینکه مالیات ۴۰ درصد نسبت به سال ۹۲ افزایش پیدا کرد و حدود ۹۷ درصد میزان مصوب است، افزود: در سال ۹۳ حدود ۳۶ درصد از منابع دولت حاصل از فروش نفت و حدود ۴۱ درصد از طریق مالیات تامین شد که نشانه تحقق سیاستهای ما است و بحمدالله میزان وابستگی به درآمدهای نفتی کاهش یافته است.
وی درخصوص فشار مالیاتی بر اصناف کشور گفت: در طی سالهای ۸۱ تا ۹۴، درآمد مالیاتی بخش مشاغل به طور متوسط سالانه ۱۷٫۲ درصد افزایش یافته در حالی که مالیات حقوقبگیران سالانه ۲۶٫۳ درصد، مالیات اشخاص حقوقی ۲۴٫۶ درصد و مجموع مالیاتهای مستقیم ۲۳٫۷ درصد، مالیات بر کالاها و خدمات حدود ۳۴٫۶ درصد افزایش داشته که بیانگر این است که رشد مالیات بخش مشاغل به مراتب ازسایر بخشها کمتر بوده است.
وزیر امور اقتصادی کشور افزود: نسبت مالیات مشاغل به کل مالیاتهای وصولی در سال ۹۳ در حدود ۴٫۶ درصد و نسبت به مالیاتهای مستقیم ۷٫۴ درصد بوده و این در حالی است که نسبت مالیات حقوق به مالیاتهای ۱۰٫۷ درصد و نسبت به مالیاتهای مستقیم ۱۷ درصد بوده است. در سال ۸۱ مالیات حقوق ۰،۹ درصد مشاغل بوده است ، یعنی حقوقبگیران کمتر از مشاغل مالیات پرداخت میکردند اما در سال ۹۳ معادل ۲٫۳ برابر مالیات مشاغل، مالیات پرداختند، یعنی مالیات حقوقبگیران به دو و نیم برابر مالیات مشاغل افزایش یافته است.
طیبنیا گفت: در چهارماهه اول سال ۹۴ ، نسبت مالیات مشاغل به کل وصولی ۶ درصد و نسبت به کل مالیات مستقیم ۹ درصد بوده و این در حالی است که نسبت مالیات حقوق ۱۲ درصد و نسبت به کل مالیاتها ۱۸ درصد بوده یعنی دولت از حقوقبگیران دو برابر بخش مشاغل مالیات اخذ کرده است.
وی در عین حال خاطر نشان کرد : در سالهای اخیر سازمان امور مالیاتی از طریق توافق با اتحادیههای صنفی نسبت به تامین مالیات مشاغل اقدام نموده است و علیرغم تورم بالا نرخ رشد مالیات در سال ۹۲ به طور متوسط ۹ درصد و برای عملکرد سال ۹۳ حدود ۱۲ است که حدود ۸۰ درصد مودیان در سال ۹۲ مشمول نرخ مالیاتی ۴ درصد رشد و در سال ۹۳ مشمول ۸ درصد رشد شدهاند که از نرخ تورم کمتر بوده است.
طیب نیا افزود: میزان مالیات وصولی در سال ۹۳ در مورد ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار مودی مالیاتی نشان میدهد که ۳۳ درصد از مودیان از پرداخت مالیات معاف شدهاند و ۴۱ درصد نیز کمتر از یک میلیون تومان مالیات دادهاند، به عبارت دیگر حدود ۷۵ درصد مودیان مذکور، معاف یا کمتر از یک میلیون تومان پرداخت کردهاند و ۱۰ درصد نیز بین یک تا دو میلیون و ۷ درصد نیز تا ۳ میلیون پرداخت کرهاند.
طیبنیا گفت: اطلاعات نشان میدهد در دوره سالهای ۸۱ تا ۹۳ سهم ارزش افزوده بخش مشاغل به طور متوسط ۳۳ درصد بوده در صورتی که سهم مالیات مشاغل از کل مالیاتها ۶ درصد که اگر مقایسه شود سهم ۳۳ درصدی از ارزش افزوده با سهم ۶ درصدی مالیاتهای پرداختی را داشته است که بیانگر این است که بخش مشاغل در طی سالهای گذشته با نرخهایی کمتر از سایر پایههای مالیاتی بوده است در حالی که رشد عمومی مالیات مشاغل نسبت به سایر بخشها به مراتب کمتر بوده، اما در برخی موارد به دلیل استقرار نظام مالیاتی توانستهایم به درآمدهای واقعی برخی از مودیان دست یابیم تا از فرار مالیاتی برخیها جلوگیری کنیم.
وی با ذکر چند مثال افزود: در یک مورد یک مودی مالیاتی در سال ۹۱ حدود مبلغ دو میلیون و ۹۰۰ هزار تومان مالیات پرداخت کرده، اما در سا ل۹۲ حدود ۵۲ میلیون تومان، در مورد دیگر در سال ۹۱ حدود ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان مالیات پرداخت کرده و در سال ۹۲ حدود ۱۲۱ میلیون مالیات پرداخت کرده و در یک مورد دیگر در سال ۹۱ حدود ۴ میلیون پرداخت کرده و در سال ۹۲ ، یک میلیارد تومان. و در مورد دیگر مالیات پرداختی یک نفر ۴ میلیون و ۳۰۰ تومان بوده در سال ۹۲ حدود یک میلیارد و ۵۵۶ میلیون تومان که این افزایشها به دلیل سازمان مالیاتی به اطلاعات مودیان است. اینکه بخش مشاغل مالیاتی به مراتب کمتر از ظرفیت واقعی خود پرداخت میکند، باعث شده سازمان مالیاتی توجه بیشتری کند.
طیبنیا ادامه داد: باید اتکا به بودجه نفتی کاهش یابد و هزینههای مالی دولت از طریق مالیات تامین شود که از نمایندگان برای حمایت از این سیاستهای اقتصادی صحیح تشکر میکنم.
بذرپاش پس از استماع توضیحات وزیر از پاسخهای وی قانع نشد و خواستار رأیگیری از نمایندگان در صحن علنی شد.
وکلای ملت نیز با ۸۰ رأی موافق، ۱۰۵ رأی مخالف و ۱۰ رأی ممتنع از مجموع ۲۱۱ نماینده حاضر در صحن علنی از پاسخهای وزیر اقتصاد قانع نشدند و بدین ترتیب وزیر اقتصاد سومین کارت زرد خود را از پارلمان دریافت کرد.
محمد حسن ابوترابیفرد نایب رئیس مجلس در واکنش به اظهارات بذرپاش که معتقد بود پس از دریافت سه کارت زرد از سوی وزیر، استیضاح وی باید در دستور کار قرار گیرد گفت که چنین صراحتی در آیین نامه وجود ندارد و حتی با دریافت سه کارت زرد نیز استیضاح وزیر در دستور کار قرار نخواهد گرفت.
صفر نعیمی نماینده مردم آستارا در مجلس شورای اسلامی با اشاره به طرح سؤال نماینده تهران در جلسه علنی امروز مجلس، گفت: پس از اینکه پاسخ وزیر در صحن به رأی گذاشته و نمایندگان از پاسخ وزیر قانع نشدند وزیر اقتصاد خطاب به نائب رئیس مجلس ناراحتی خود نسبت به سؤال را مطرح کرد.
وزیر اقتصاد در اظهارات خود خطاب به حجتالاسلام ابوترابیفرد گفت: سؤالاتی که آقای مهرداد بذرپاش نماینده تهران امروز مطرح کرد آن چیزی نبود که ما در کمیسیون روی آن بحث کردیم و سؤالات با موضوع مورد بحث در جریان بررسی سؤال در کمیسیون متفاوت بود.




- رونمایی از بمب جدید استقلال: مذاکره مظلومی با انصاری فرد
- ۶ آبان؛ گشایش «آسمان حسین» در مسجد جمكران
- «آقای فرش ایران» هفته جاری رونمایی می شود
- ۱.در چه سنی نوع شخصیت کودک شروع به بروز میکند؟
- وزیر نفت در صدر هیئتی به عمان سفر میکند
- اتصال سامانه های چکاوک و بانکداری متمرکز بانک ملت
- تعریف الگوی زنجیره هدف در تامین مالی مسکن
- حضور فعال وزارت اقتصاد در بیست و یکمین نمایشگاه بین المللی الکامپ
- سی و ششمین قرعهکشی جوایز حسابهای پسانداز بانک ملی ایران برگزار شد
- شعبه شیخ صدوق بانک پارسیان دراصفهان افتتاح شد